Aquest mes de novembre participarem a la Setmana Europea  de la Prevenció de Residus 2019, que es celebrarà del 16 a 24 de novembre. Aquesta iniciativa neix d’un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Una Setmana Europea per:

  • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
  • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa.
  • Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
  • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

En aquest sentit, a F.Roca, hem pensat en una acció que impliqui els  nostres equips de  cuina i de monitoratge  consistent en pesar tot el que llencem durant la  setmana i fer una trobada de propostes sobre com reduir tots els residus que generem.

Coherents amb el nostre compromís amb el medi ambient, remarquem que entre d’altres coses:

  • Participem en circuits curts de compra agroecològica, impulsats per Menjadors Ecològics, potenciant la compra  justa i de temporada.
  • Impulsem la transformació del menú escolar en la línia del Menú 2020 promogut pel Pacte de Milà.
  • Som dinamitzadors del projecte “Nevera Solidària” amb la finalitat d’aprofitar al màxim els mínims residus que genera la nostra activitat, tot i ser conscients que la millor manera de gestionar un residu és no generar-lo.
  • Fomentem l’estalvi energètic com a part inseparable de la nostra acció. Realitzem una formació permanent destinada a fer un bon ús de les energies que es fan servir a la cuina i al bon manteniment de l’equipament per evitar consums innecessaris.
  • Formem part de grups d’estudi, promoguts pel Departament de Salut, per la recuperació segura d’excedents alimentaris a les cuines de col·lectivitats.
  • Fem la recollida selectiva de residus. Dins de la nostra APPCC tenim “pla de control de subproductes i residus” on es descriu el circuit de recuperació de tots els residus que generem.
  • Utilitzem material de servei d’un sol ús compostable quan cal que n’hi hagi.
  • Fem servir paper de cuina i plàstic de bosses que prové de matèria primera reciclada, a excepció de les bosses de recollida de mostres del menú. Les bosses de pícnic són fetes de fècula de patata biodegradable.
  • Prioritzem la compra de matèries primeres a doll i l’ ús productes en  envasos retornables o de material reciclable.