Fa uns dies que, des de dins de l’armari on estic desada, sento que parleu de la celebració del 50è aniversari. Com m’agradaria poder participar-hi!
Ep! Sembla que he tingut sort. La M. Àngels, que sempre m’ha agafat amb molta tendresa, ha pensat que pot compartir amb vosaltres els sentiments i els records que té quan em fulleja de tant en tant. I tot el que hem fet des d’aleshores!
Quant de temps ha passat des de que el Francesc Roca m’agafava per a escriure, a mà, la planificació dels menús que menjarien els nens i nenes de l’escola. Amb la mateixa cura que anava a comprar a la Boqueria i a Mercabarna, dissenyava, personalment, els menús que pensava que podien agradar més. Poc a poc, aquest procés ha anat canviant i ja fa temps que aquesta tasca està en mans de diferents professionals d’ F. Roca, que participen i incorporen coneixement en l’equip de confecció de menús: nutricionistes, dietistes, el responsable de qualitat i producte, caps de cuina, personal d’administració i direcció.
A mesura que passaven els anys, l’administració s’involucra en aquest procés. L’any 1997, el Departament d’Educació i el Departament de Salut van distribuir a totes les escoles de Catalunya un petit manual anomenat Quadern per a la planificació de menús a l’escola. L’any 2012, l’Agència Catalana de Salut Pública va editar la guia, L’alimentació saludable en l’etapa escolar i, l’any passat, es va publicar un document anomenat Acompanyar els àpats dels infants. Consells per a menjadors escolars i per a famílies
Ho tinc clar, els temps canvien i tot evoluciona. A nosaltres ens agrada anar més enllà, per això hem innovat en la qualitat de producte que oferim, fem un cicle de 6 setmanes per a tenir més rotació de menús i mantenim el nom gastronòmic dels nostres plats, incorporant el glossari que acompanya els nostres menús. També atenem la diversitat, personalitzant els menús a totes les dietes i situacions mèdiques que puguin sorgir, més enllà dels estàndards habituals, parlem directament amb les famílies i escoltem les seves preocupacions en relació a la salut dels seus fills.
Dels menús que escrivia el Francesc en les meves pàgines hem passat als menús que pengeu a la nevera de casa vostra i llegiu al mòbil. M’agrada veure com a F.ROCA, sempre alineats amb les últimes recomanacions sobre què i com mengen els nostres infants, hem estat capaços de mantenir, fins avui, l’afecte i la cura que posava el Francesc i alhora innovar per acompanyar les escoles i famílies en l’atenció als infants.