Aquest mes de novembre participarem a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2019, que es celebrarà del 16 a 24 de novembre. Aquesta iniciativa neix d’un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.
Una Setmana Europea per:
- Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
- Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa.
- Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
- Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
En aquest sentit, a F.Roca, hem pensat en una acció que impliqui els nostres equips de cuina i de monitoratge consistent en pesar tot el que llencem durant la setmana i fer una trobada de propostes sobre com reduir tots els residus que generem.
Coherents amb el nostre compromís amb el medi ambient, remarquem que entre d’altres coses:
- Participem en circuits curts de compra agroecològica, impulsats per Menjadors Ecològics, potenciant la compra justa i de temporada.
- Impulsem la transformació del menú escolar en la línia del Menú 2020 promogut pel Pacte de Milà.
- Som dinamitzadors del projecte “Nevera Solidària” amb la finalitat d’aprofitar al màxim els mínims residus que genera la nostra activitat, tot i ser conscients que la millor manera de gestionar un residu és no generar-lo.
- Fomentem l’estalvi energètic com a part inseparable de la nostra acció. Realitzem una formació permanent destinada a fer un bon ús de les energies que es fan servir a la cuina i al bon manteniment de l’equipament per evitar consums innecessaris.
- Formem part de grups d’estudi, promoguts pel Departament de Salut, per la recuperació segura d’excedents alimentaris a les cuines de col·lectivitats.
- Fem la recollida selectiva de residus. Dins de la nostra APPCC tenim “pla de control de subproductes i residus” on es descriu el circuit de recuperació de tots els residus que generem.
- Utilitzem material de servei d’un sol ús compostable quan cal que n’hi hagi.
- Fem servir paper de cuina i plàstic de bosses que prové de matèria primera reciclada, a excepció de les bosses de recollida de mostres del menú. Les bosses de pícnic són fetes de fècula de patata biodegradable.
- Prioritzem la compra de matèries primeres a doll i l’ ús productes en envasos retornables o de material reciclable.