La família és molt més que un grup de persones que conviuen. La família és l’espai de convivència més íntim que tenim les persones. És l’espai on més podem ser nosaltres mateixos perquè l’amor dels nostres ens permet expressar el que som i ens ajuda a créixer en el sentit més ampli de la paraula.

Els infants acostumen a tenir comportaments més extrems a casa que a l’escola. Senten que a casa hi ha un amor incondicional que els permet expressar el plor, la ràbia, la tendresa o l’alegria, d’una manera menys continguda que a l’escola. Els pares i les mares ens han d’ensenyar a conèixer-nos a nosaltres mateixos, i també, juntament amb l’escola, a aprendre a expressar el que som sense ferir al altres. Quan més ens coneixem a nosaltres mateixos, millor sabrem gestionar les nostres emocions i les conductes que se’n deriven.

I per fer tot això necessitem temps, i temps és el que ens regala aquest confinament.

Aquí teniu idees per a conèixer-nos en família, podeu adaptar les diferents activitats en funció de les edats.

 

Jugar a

“El que més m’agrada de tu es…”, “el dia que recordo que més em vaig enfadar amb tu va ser…”, “el dia que més vam riure plegats va ser…”. Podeu afegir totes les preguntes que vulgueu o que els propis infants vulguin afegir.

l’ intercanvi de rols durant tot un matí. Els pares es comporten com els fills I els fills com els pares.

El joc del sofista. Busquem un tema i defensem postures contràries, desprès canvien la postura i la defensem. Adequat per a adolescents.

 

Cuinar

“Avui sóc el Xef i menjareu molt bé”. Un dels membres de la família prepara una sorpresa per a la resta. Ningú pot entrar a la cuina fins que no acabi i al presentar els plats a taula, ho celebrem plegats.

Cuinar plegats jugant a que som una cuina professional. Assignem rols, el xef, l’ajudant i els auxiliars.

 

Fer

El menú de la setmana plegats, combinant els gustos personals amb les necessitats nutricionals.

L’arbre genealògic de la família, a veure fins a quina generació podem arribar. Encara tenim als avis? Fem videoconferència o trucada per preguntar sobre els nostres avantpassats.

Una entrevista per videoconferència als avis, amics o veïns, sobre les seves vides o sobre alguna qüestió en la que aquests siguin experts o sobre com estan vivint aquest confinament.

Una assemblea familiar. Qualsevol membre de la família expressa alguna cosa que li està incomodant o enfadant d’aquesta manera: ¨Quan feu o em feu, o em dieu… em sento… I necessito sentir-me… Ho canviem entre tots?¨ Per exemple, un dels pares comença: Quan us dic més d’un cop que aneu a la dutxa i no feu cas, em sento com la Bruixa Avorrida que sempre està enfadada. Necessito sentir que enteneu això i que em voleu ajudar. Ho canviem entre tots? Com ho podem fer?

Un taller de reparació de totes les coses que s’han fet malbé a casa. Una tauleta que coixeja, el mànec d’una porta que està fluix, bombetes que s’han de canviar, etc. Això sí, anem molt amb cura que no es tracta de fer-nos mal i haver d’anar a un hospital, ara no és moment de fer servir recursos mèdics que necessiten per parar aquesta epidèmia!

 

Gaudim i creixem en família, és el millor que tenim!!

 

Si voleu més idees posem a la vostra disposició el email de la nostra directora pedagògica, ella és també coach familiar, Susana Fernández. susanafernandez@froca.cat